Μπορούν τα δόντια που λείπουν να αλλάξουν το σχήμα του προσώπου σας;

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν εξαγωγή δοντιού ή σκέφτονται την αφαίρεση φρονιμίτη μπορεί να αναρωτιούνται εάν —και με ποιους τρόπους— τα δόντια που λείπουν μπορεί να επηρεάσει τη δομή του προσώπου τους. Πριν προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση ή αφήσετε κενό το κενό που αφήνει ένα δόντι που λείπει, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς τα δόντια που λείπουν αλλάζουν το σχήμα του προσώπου σας και τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε μια πλήρη, νεανική εμφάνιση.

Η αφαίρεση των δοντιών σοφίας δεν επηρεάζει το σχήμα του προσώπου σας

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Η αφαίρεση των φρονιμιτών σας δεν θα αλλάξει το σχήμα του προσώπου σας. Εάν οι φρονιμίτες σας έχουν χτυπήσει (που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση) ή καθιστά αδύνατο για σας να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά τους γομφίους της πλάτης σας με νήμα, είναι καλύτερα να τους αφαιρέσετε.

Σε αντίθεση με τα άλλα δόντια σας, οι φρονιμίτες σας αναπτύσσονται σε ένα μέρος της γνάθου σας που ονομάζεται οδοντική κυψελίδα, όχι στο βασικό οστό της γνάθου που καθορίζει το σχήμα του προσώπου σας. Εάν το πρόσωπό σας φαίνεται λίγο πιο αδύνατο μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών, μπορεί να οφείλεται στο εξής:

Εάν παρατηρείτε αδυνάτισμα του προσώπου αρκετές δεκαετίες μετά την εξαγωγή φρονιμίτη, αυτό πιθανότατα οφείλεται στη φυσική συρρίκνωση των μαλακών ιστών στο πηγούνι και την περιοχή της γνάθου με την πάροδο του χρόνου και όχι στην αφαίρεση του φρονιμίτη.

Όταν λείπουν δόντια επηρεάζουν το σχήμα του προσώπου

Ενώ η εξαγωγή φρονιμίτη δεν επηρεάζει το χαμόγελο ή το σχήμα του προσώπου σας, η εξαγωγή άλλων δοντιών επηρεάζει. Οι ρίζες των άλλων δοντιών σας αποτελούν μέρος της δομής του βασικού οστού της γνάθου ή της άνω γνάθου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το σχήμα του πηγουνιού σας (στο κάτω μέρος) και το σχήμα της μύτης και των κόγχων των ματιών σας (στην κορυφή).

Όταν χάνετε δόντια στα 20 σας ή ακόμα και στα 70 σας, τα οστά και τα ούλα όπου βρισκόταν η κάθε ρίζα των δοντιών αρχίζουν να υποχωρούν, επηρεάζοντας τα οστά του προσώπου σας και προκαλώντας μια βυθισμένη όψη στο σημείο όπου είχατε εξαγωγή δοντιού. Τα άτομα χωρίς δόντια θα παρατηρήσουν ότι το πηγούνι και η μύτη τους έρχονται πολύ πιο κοντά από ό,τι ήταν και ότι οι ρυτίδες αναπτύσσονται γύρω από το στόμα τους.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά την εξαγωγή δοντιών

Το σχήμα του προσώπου σας δεν είναι το μόνο δομικό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί μετά την εξαγωγή δοντιού. Μόλις δεν υπάρχουν ρίζες δοντιών σε ένα συγκεκριμένο μέρος του στόματός σας, τα γύρω δόντια μπορεί να μετακινηθούν από τη θέση τους, προκαλώντας στραβά δόντια και δυνητικά δημιουργώντας σημεία επαφής για τα άνω και τα κάτω δόντια να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλέσουν βλάβη.

Η απώλεια οστού της γνάθου από ένα δόντι που λείπει ή πολλά δόντια που λείπουν μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ευθυγράμμισης της γνάθου, όπως υπερβολικό υποδάγκωμα, καθιστώντας δύσκολο να φάτε και να μιλήσετε κανονικά. Η αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος είναι απαραίτητο μέρος της διόρθωσης της ευθυγράμμισης του στόματος.

Επιλογές αντικατάστασης δοντιών

Αν και τα δόντια που λείπουν μπορεί να αλλάξουν την εμφάνιση του προσώπου σας, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες για την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας και για να σας κρατήσουν νεανική και δυνατή μετά την εξαγωγή δοντιών. Η λήψη μιας από αυτές τις θεραπείες αμέσως μετά την εξαγωγή δοντιού ή μετά το χτύπημα ενός δοντιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ατροφίας των οστών της γνάθου και άλλων δοντιών από το να μετακινηθούν από τη θέση τους.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Εάν λείπει ένα δόντι, ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε αλλαγές στο στόμα και στο οστό της γνάθου σας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών με ένα στύλο από τιτάνιο που είναι προσαρτημένο στη γνάθο. Αυτή η θέση καλύπτεται με ένα στήριγμα από τιτάνιο, στο οποίο έχει προσαρτηθεί μια πορσελάνινη κορώνα δοντιού με φυσική εμφάνιση.

Η βάση από τιτάνιο διεγείρει την ανάπτυξη των οστών της γνάθου ακριβώς όπως μια φυσική ρίζα δοντιού και αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας και τις αλλαγές στο πρόσωπό σας, γι’ αυτό τα εμφυτεύματα είναι μια εξαιρετική λύση. Εάν δεν υπάρχει αρκετό οστό της γνάθου για να στηρίξει το εμφύτευμα, μπορούν να πραγματοποιηθούν οστικά μοσχεύματα για την τόνωση της ανάπτυξης νέου οστού πριν την εισαγωγή του εμφυτεύματος.

Οδοντιατρικές γέφυρες

Οι ασθενείς με ένα δόντι που λείπει ανάμεσα σε δύο χαλασμένα δόντια μπορεί να σκεφτούν μια οδοντική γέφυρα. Οι οδοντικές γέφυρες αποτελούνται από μια σειρά από οδοντικές στεφάνες που ενώνονται μεταξύ τους στα πλάγια και στερεώνονται σε ένα φυσικό δόντι σε κάθε άκρο. Ενώ μια οδοντική γέφυρα δεν θα διεγείρει την ανάπτυξη των οστών της γνάθου στη θέση του εξαγόμενου δοντιού, θα αποτρέψει τη μετατόπιση άλλων δοντιών και την τοποθέτηση τροφής στην τσέπη.

Μόσχευμα οστού γνάθου

Εάν το οστό της γνάθου σας έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί, μπορεί να γίνει μόσχευμα οστού γνάθου για να τονωθεί η ανάπτυξη νέου οστού και να αποτραπεί η γενική αποδυνάμωση της γνάθου. Είτε αποφασίσετε να κάνετε εμφύτευμα είτε όχι, η ίδια η συντήρηση του οστού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ασυμμετρίας του προσώπου.