Εναλλακτικές λύσεις για βαθύ καθαρισμό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βαθύς καθαρισμός είναι γνωστός με διάφορα ονόματα. Πολλοί οδοντίατροι αναφέρονται σε αυτή τη διαδικασία ως κλιμάκωση και σχεδιασμός ριζών. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σε άτομα που πάσχουν από την ασθένεια των ούλων. Είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία που κάνουν οι οδοντίατροι.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι διαδικασιών βαθύ καθαρισμού;

• Προληπτικός βαθύς καθαρισμός- Αυτή η διαδικασία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας στο μέλλον. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με περιοδοντική νόσο. Αυτή η διαδικασία σας βοηθά επίσης να μειώσετε τις επιπλοκές.

• Θεραπευτικός βαθύς καθαρισμός- Αυτή η διαδικασία είναι πιο επεμβατική από τον προληπτικό βαθύ καθαρισμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με περιοδοντική νόσο. Αυτή η διαδικασία βοηθά επίσης στη μείωση των επιπλοκών.

Στον οδοντικό καθαρισμό, ο οδοντίατρος θα επικεντρωθεί σε περιοχές του στόματος όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί το κανονικό βούρτσισμα. Σε αυτή τη διαδικασία, ο οδοντίατρος εισάγει ένα λεπτό όργανο μεταξύ των ούλων και των δοντιών και καθαρίζει την περιοχή των δοντιών, που συχνά χάνεται κατά το βούρτσισμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τακτικού καθαρισμού και του βαθύ καθαρισμού;

Ο τακτικός καθαρισμός είναι μια μη επεμβατική διαδικασία όπου καθαρίζεται η επιφάνεια των δοντιών. Γίνεται πιο επεμβατικό στον βαθύ καθαρισμό. Η επεμβατική φύση της διαδικασίας εξαρτάται από την κατάσταση των δοντιών σας. Εάν έχετε κάποια περιοδοντική νόσο ή φλεγμονή, η διαδικασία είναι πιο επεμβατική.

Ποιος πρέπει να πάει για βαθύ καθαρισμό;

Οι ασθενείς που έχουν την ασθένεια των ούλων μπορούν να πάνε για βαθύ καθαρισμό. Πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν βαθύ καθαρισμό δεν έχουν επισκεφτεί τον οδοντίατρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γύρω από τα δόντια συνήθως συσσωρεύονται πέτρα, πλάκα και βακτήρια. Εάν αυτά δεν αφαιρεθούν με τακτικό καθαρισμό, τότε τα βακτήρια αρχίζουν να μεταναστεύουν πάνω του, οδηγώντας στην ανάπτυξη πλάκας και πέτρας κάτω από τα ούλα.

Σε αυτό το σημείο, περισσότερα βακτήρια αρχίζουν να συσσωρεύονται στα δόντια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Εάν η μόλυνση είναι πιο σοβαρή, μπορεί να έχετε απώλεια οστικού ιστού. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται βαθύς καθαρισμός. Ο τακτικός καθαρισμός δεν θα βοηθήσει να φτάσετε στη γραμμή των ούλων.

Η διαδικασία του βαθύ καθαρισμού

• Ο βαθύς καθαρισμός είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων. Ο οδοντίατρος θα έχει πρώτα μια διαβούλευση μαζί σας. Θα εξετάσουν το στόμα σας και θα ελέγξουν την κατάστασή σας. Ανάλογα με την κατάσταση του στόματός σας, ο οδοντίατρος θα σας δώσει λεπτομέρειες για τη στοματική υγεία και τα ούλα σας. Στη συνέχεια, θα σας συστήσουν τη θεραπεία.

• Στο πρώτο βήμα της διαδικασίας, σας χορηγείται αναισθητικό και στη συνέχεια γίνεται απολέπιση. Μετά την απολέπιση, ο σχεδιασμός της ρίζας γίνεται για να βοηθήσει στον καθαρισμό και τη διαμόρφωση των δοντιών σας. Θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα παραπεμφθείτε στον περιοδοντολόγο, ο οποίος θα σας παράσχει περαιτέρω βοήθεια.

Είναι πραγματικά απαραίτητος ο βαθύς καθαρισμός;

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν τη στοματική τους υγιεινή κάνοντας μόνο επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό μία φορά το χρόνο. Ωστόσο, μερικές φορές άλλοι μπορεί να χρειαστούν μια διαδικασία για την αφαίρεση της πέτρας, της πλάκας και άλλων σωματιδίων που εναποτίθενται κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Πρέπει να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας για τη διαδικασία. Θα εξετάσουν το στόμα σας και θα σας πουν εάν υπάρχει ανάγκη για βαθύ καθαρισμό ή όχι.