Γιατί ο οδοντίατρός σας κάνει ακτίνες Χ σε έναν οδοντιατρικό έλεγχο

Η οδοντιατρική ακτινογραφία είναι απαραίτητη σε έναν οδοντιατρικό έλεγχο για τον εντοπισμό της τερηδόνας και άλλων προβλημάτων δοντιών. Η διαχείριση και η διάγνωση διαφορετικών καταστάσεων συμβαίνει συχνά με μια ακτινογραφία. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ακτινογραφία εάν είναι δύσκολο να εντοπίσει τα προβλήματα με μια απλή οπτική εξέταση. Η ακτινογραφία μπορεί να τραβήξει εικόνες της γνάθου, της ρίζας του δοντιού και άλλων δομών. Με αυτόν τον τρόπο, ο οδοντίατρος μπορεί να βρει μια σειρά ζητημάτων.

Σχετικά με τις ακτίνες Χ

Ο αριθμός των φορών που χρειάζεται ένας ασθενής να κάνει ακτινογραφία εξαρτάται από τη στοματική υγεία και την τρέχουσα κατάσταση. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ένα κατά τη διάρκεια ενός οδοντιατρικού ελέγχου για νέους ασθενείς. Αυτό παρέχει μια βάση για τον έλεγχο νέων προβλημάτων. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνουν ακτινογραφίες κάθε δύο χρόνια περίπου.

Τα είδη των διαθέσιμων ακτίνων Χ

Υπάρχουν διάφορα είδη ακτινογραφιών που μπορεί να έχουν οι ασθενείς. Το καθένα έχει διαφορετικό σκοπό και αυτά καταγράφουν διάφορες περιοχές στο στόμα. Για παράδειγμα, μια ακτινογραφία δαγκώματος είναι για την αναζήτηση κοιλοτήτων ανάμεσα στα δόντια του ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί να δαγκώσει το κομμάτι του πλαστικού, ώστε ο οδοντίατρος να μπορεί να δει αν τα πράγματα ταιριάζουν. Εάν δεν το κάνουν, μπορεί να υπάρχει κοιλότητα.

Η μασητική ακτινογραφία περιλαμβάνει την εξέταση όλων των δοντιών ταυτόχρονα. Οι οδοντίατροι μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα με το πάτωμα ή τον ουρανίσκο του στόματος με την ακτινογραφία. Ο οδοντίατρος μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να σφίξει τη γνάθο για να δει πώς ευθυγραμμίζονται τα δόντια. Τότε μπορεί να γίνει η ακτινογραφία.

Ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει μια περιακρορριζική ακτινογραφία για να εξετάσει τα δόντια από το στέμμα μέχρι τη ρίζα. Είναι χρήσιμο για τον εντοπισμό προβλημάτων με τη ρίζα ή τις οστικές δομές γύρω από αυτό. Εάν υπάρχουν αλλαγές, τότε τα δόντια μπορεί να μην είναι ευθυγραμμισμένα. Μπορεί επίσης να υπάρξει σήψη στην περιοχή.

Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει να κάνετε μια εξωστοματική ακτινογραφία εάν υπάρχουν προβλήματα στη γνάθο. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι η πανοραμική ακτινογραφία, που χρησιμοποιείται για την εξέταση των φρονιμιτών. Αυτά μπορούν επίσης να εντοπίσουν προβλήματα με τη γνάθο και να βοηθήσουν στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Ο ασθενής μπορεί να τα κάνει πριν αφαιρέσει τους φρονιμίτες, ώστε ο οδοντίατρος να δει πού βρίσκονται τα δόντια.

Σχετικά με την ακτινοβολία των οδοντικών ακτινογραφιών

Ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη διενέργεια ακτινογραφίας όσο και κάθε έξι μήνες για ορισμένους ασθενείς. Αυτά εκθέτουν τον ασθενή σε κάποιο βαθμό ακτινοβολίας. Ωστόσο, μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο να μην κάνετε καμία ακτινογραφία. Η λήψη πλήρους ακτινογραφίας στο στόμα εκθέτει κάθε ασθενή μόνο στο 1/23 περίπου της ποσότητας ακτινοβολίας που λαμβάνουν οι ασθενείς από φυσικούς πόρους.

Κάθε χρόνο, οι ασθενείς λαμβάνουν κάποια ποσότητα ακτινοβολίας από αυτούς τους πόρους. Μέρος του λόγου γι’ αυτό είναι ότι οι σημερινές συσκευές ακτίνων Χ έχουν γίνει εξαιρετικά προηγμένες. Αυτά δεν εκπέμπουν πλέον τόση ακτινοβολία. Αυτό το κάνει λιγότερο επικίνδυνο.