Μπορεί να χρειαστείτε εξαγωγή δοντιού κάποια στιγμή στη ζωή σας. Ο γενικός οδοντίατρός σας θα εξετάσει πρώτα τα δόντια σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο δόντι χρειάζεται εξαγωγή. Η κατανόηση του χρόνου και του λόγου αυτής της οδοντιατρικής επέμβασης μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το επόμενο ραντεβού σας. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και γιατί πρέπει να γίνει η εξαγωγή δοντιών.
Όταν είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιού
Η άσκηση της καλής στοματικής υγείας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυσικά δόντια ανέπαφα. Μετά από μερικά χρόνια, μπορεί να προκύψουν μη εντοπισμένα οδοντικά προβλήματα. Μολύνσεις ή τραυματισμοί μπορεί να χρειάζονται εξαγωγή δοντιού. Ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να παρέχει αυτή τη διαδικασία. Μερικές φορές, αυτή η διαδικασία είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει κανείς ανέπαφη την οδοντική υγεία του. Εδώ είναι οι φορές που είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιού:
Σοβαρή οδοντική μόλυνση ή τραυματισμός θα χρειαστεί αυτή τη διαδικασία. Ο οδοντίατρος θα εκτιμήσει τη βλάβη στο δόντι. Εάν εκτείνεται πέρα από τη γραμμή των ούλων, ο οδοντίατρος δεν θα μπορεί πλέον να σώσει το δόντι. Η εξαγωγή του δοντιού πρέπει να γίνει. Έτσι, ο πόνος θα σταματήσει και τα υπόλοιπα γειτονικά δόντια θα παραμείνουν υγιή.
Ένας έγκλειστος φρονιμίτης θα χρειαστεί επίσης εξαγωγή δοντιού. Μερικοί άνθρωποι έχουν υγιείς φρονιμίτες που μεγαλώνουν με φυσιολογικό τρόπο. Άλλοι έχουν φρονιμίτες που μεγαλώνουν με τρόπο που βλάπτει το άτομο. Ο φρονιμίτης μπορεί να μεγαλώνει πλάγια, πιέζοντας το γειτονικό δόντι. Το δόντι μπορεί επίσης να αναπτύσσεται σε μια γνάθο που δεν έχει χώρο για άλλο δόντι. Τότε είναι που ο γενικός οδοντίατρος θα προτείνει και θα κάνει εξαγωγή δοντιού.
Τα βρεφικά δόντια που δεν πέφτουν έγκαιρα θα χρειαστούν και εξαγωγή. Αυτό πρέπει να συμβεί ώστε τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν με τον σωστό τρόπο.
Η εξαγωγή δοντιών μπορεί να προσφέρει περισσότερο χώρο για οδοντική ευθυγράμμιση. Όταν ο ασθενής φοράει σιδεράκια, θα υπάρχει αρκετός χώρος για τα άλλα δόντια να μετακινηθούν στις σωστές τους θέσεις.
Γιατί είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιών
Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή δοντιών είτε για δόντια βρεφών είτε για ενήλικα δόντια. Ο οδοντίατρος θα καθορίσει εάν ο ασθενής χρειάζεται αυτή τη διαδικασία. Για αυτό είναι απαραίτητη μια σαφής αξιολόγηση των προσβεβλημένων δοντιών του ασθενούς. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για να κάνετε εξαγωγή δοντιών.
Η επίλυση της περιοδοντικής νόσου είναι ένας ισχυρός λόγος για την εξαγωγή ενός δοντιού. Η μόλυνση των ούλων μπορεί να καταστρέψει τους συνδέσμους των ούλων και άλλες οδοντικές δομές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των δοντιών. Ο οδοντίατρος θα χρειαστεί να βγάλει το δόντι και να καθαρίσει τον μολυσμένο ιστό των ούλων. Αυτό θα καθαρίσει τη μόλυνση και θα αποτρέψει την εμφάνιση περισσότερων τμημάτων των ούλων με τον ίδιο τρόπο.
Το να διατηρείτε το υπόλοιπο στόμα υγιές είναι ένας λόγος για την αφαίρεση ενός δοντιού. Η τερηδόνα μπορεί να μείνει απαρατήρητη για χρόνια. Όταν συμβεί αυτό, η τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εξωτερικό και το εσωτερικό μέρος του δοντιού. Αυτό το σοβαρό επίπεδο τερηδόνας θα χρειαστεί εξαγωγή δοντιού. Η διαδικασία θα αποτρέψει την εξάπλωση της βακτηριακής λοίμωξης.
Η ανακούφιση από τον πόνο από ένα έγκλειστο δόντι είναι ένας κοινός λόγος για την εξαγωγή δοντιού. Ο έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να έχει μολυνθεί. Θα μπορούσε επίσης να πιέζει ένα γειτονικό δόντι. Η αφαίρεση του δοντιού θα ανακουφίσει την πίεση και τον πόνο από το σημείο.
Η εξαγωγή του δοντιού με σοβαρό τραυματισμό είναι επίσης ένας λόγος για αυτή τη διαδικασία. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει τα δόντια του ασθενούς μετά τον τραυματισμό ή το ατύχημα. Η παραγγελία οδοντικών ακτινογραφιών μπορεί να επιβεβαιώσει τον βαθμό βλάβης που έχει το δόντι. Εάν το κάταγμα ή το σπάσιμο έχει ήδη φτάσει στο οστό της γνάθου, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει το δόντι.
Προετοιμασία για εξαγωγή δοντιών
Ο ασθενής πρέπει να προετοιμαστεί καλά για τη διαβούλευση και την ίδια τη διαδικασία. Η απώλεια ενός δοντιού είναι τεράστια υπόθεση, καθώς το άτομο θα φύγει από την κλινική με τουλάχιστον ένα δόντι λιγότερο. Η προετοιμασία για τη διαδικασία και την ανάκαμψη είναι ζωτικής σημασίας. Ακολουθούν τα σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την προετοιμασία για την εξαγωγή δοντιών:
Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε το ιατρικό ιστορικό κάποιου. Αυτό θα περιλαμβάνει τρέχουσες και προηγούμενες καταστάσεις υγείας. Ο ασθενής πρέπει να είναι ειλικρινής όταν πρόκειται να μοιραστεί ιατρικά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις ή να κάνουν τον ασθενή ευάλωτο σε επιπλοκές. Μοιραστείτε τα τρέχοντα συμπληρώματα και φάρμακα.
Κάντε σχετικές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Κάνοντας αυτό μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει τη θεραπεία και την ανάκτηση που συνεπάγεται.
Συζητήστε τις επιλογές καταστολής και τα αναλγητικά. Πριν την εξαγωγή του δοντιού θα χρειαστεί καταστολή ή τοπική αναισθησία. Οι ασθενείς με οδοντικό άγχος μπορεί να χρειάζονται περισσότερα από τοπικά αναισθητικά. Ο οδοντίατρος θα φροντίσει ώστε η διαδικασία να είναι ξεκούραστη και άνετη για τον ασθενή.
Αποφύγετε να τρώτε περίπου 12 ώρες πριν την εξαγωγή δοντιού. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη ναυτία κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά τη θεραπεία.
Αποφύγετε το κάπνισμα 12 ώρες πριν και 24 ώρες μετά την επέμβαση. Αυτή η δραστηριότητα θα αποτρέψει τη σωστή επούλωση. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ξηρής πρίζας.