Μπορούν τα ελλείποντα δόντια να προκαλέσουν οστική απώλεια στη γνάθο;

Μετά την εξαγωγή δοντιών, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αφήσουν το κενό ως έχει, αλλά η απώλεια δοντιών μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην υγεία του οστού της γνάθου. Εάν έχετε ήδη χάσει δόντια, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τους κινδύνους να αφήσετε ένα κενό στο στόμα σας και να εξοικειωθείτε με τα πράγματα που μπορείτε (και πρέπει) να κάνετε για να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας στη γνάθο.

Η σύνδεση μεταξύ των ελλειπόντων δοντιών και της οστικής απώλειας της γνάθου

Στο στόμα σας, οι ρίζες των δοντιών διεγείρουν το οστό της γνάθου να διατηρήσει το σχήμα του και να το διατηρήσει υγιές και δυνατό. Όταν χάνονται ένα ή περισσότερα δόντια, το οστό της γνάθου δεν δέχεται πλέον την απαραίτητη διέγερση από αυτά τα δόντια και συρρικνώνεται, μια διαδικασία που αναφέρεται ως ατροφία, απώλεια οστού ή οστική απορρόφηση.

Η απώλεια οστού στη γνάθο μπορεί να συμβεί για άλλους λόγους εκτός από την απώλεια δοντιών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ούλων, η οποία μπορεί να επιτεθεί στον οστικό ιστό καθώς και στον περιοδοντικό ιστό, και παραδοσιακές οδοντοστοιχίες, που ακουμπούν απευθείας στα ούλα και τρίβονται πάνω τους, επιταχύνοντας την οστική απώλεια.

Οι συνέπειες της οστικής απώλειας στη γνάθο

Μόλις συμβεί (συνήθως σε διάστημα μηνών), η απορρόφηση των οστών μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη στοματική και γενική υγεία σας:

Γίνεται πιο δύσκολη η αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν.
Μπορεί να νιώσετε πόνο στο πρόσωπο.
Το γύρω οστό μπορεί να επηρεαστεί, με αποτέλεσμα τα γειτονικά δόντια να στραβώσουν ή να μην ευθυγραμμιστούν σωστά.
Η δομή του προσώπου σας μπορεί να αλλάξει, παίρνοντας μια «πεσμένη» εμφάνιση με ένα μυτερό πηγούνι.
Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες, μπορεί να μην εφαρμόζουν πλέον σωστά.
Μπορεί να δυσκολεύεστε να μασήσετε σωστά την τροφή σας, οδηγώντας σε υποσιτισμό.
Όσο περισσότερο το αφήνετε, τόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η οστική απώλεια. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν τα ελλείποντα δόντια και οι αλλαγές στη γνάθο αμέσως.

Επιλογές θεραπείας για χαμένα δόντια

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την οστική απώλεια των δοντιών ή να την αντιστρέψετε εάν έχει ήδη ξεκινήσει. Να θυμάστε ότι η απώλεια οστού στη γνάθο μπορεί να συμβεί σε αρκετούς μήνες ή και χρόνια και όσο πιο γρήγορα ενεργήσετε για να την αποτρέψετε ή να την αναστρέψετε, τόσο λιγότερο οστικό ιστό θα χάσετε.

Οστικό Μόσχευμα

Σε ένα οστικό μόσχευμα, ένας περιοδοντικός χειρουργός παίρνει λίγο οστικό ιστό από άλλο μέρος του σώματός σας και τον εισάγει στη γνάθο. Αυτό διεγείρει την αναγέννηση των οστών και βοηθά στην πρόληψη περαιτέρω απώλειας δοντιών. Εάν δεν μπορείτε ή προτιμάτε να μην χρησιμοποιείτε οστικό ιστό από το σώμα σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνθετικός ιστός ή ζωικός ιστός για την τόνωση της οστικής ανάπτυξης.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα δόντια που λείπουν μέσω ενός στύλου, ο οποίος εισάγεται στη γνάθο. ένα στήριγμα, το οποίο προεξέχει από τη γραμμή των ούλων. και μια πορσελάνινη κορώνα σε σχήμα δοντιού, η οποία είναι φτιαγμένη για να ταιριάζει με τα γύρω και τα απέναντι δόντια. Τα οδοντικά εμφυτεύματα διεγείρουν το οστό της γνάθου όπως τα φυσικά δόντια και εμποδίζουν την απώλεια οστού στη γνάθο.

Πώς λειτουργεί η Οδοντιατρική Εμφυτευμάτων

Για να τοποθετήσει ένα οδοντικό εμφύτευμα, ο οδοντίατρος ολοκληρώνει πρώτα ένα οστικό μόσχευμα (αν είναι απαραίτητο) στη θέση του δοντιού που λείπει και περιμένει μέχρι να αναγεννηθεί το οστό της γνάθου. Αυτό διαρκεί συνήθως έως και έξι μήνες. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος τοποθετεί το εμφύτευμα σε τέσσερα στάδια:

Ο στύλος εισάγεται στο οστό της γνάθου.
Το κολόβωμα βιδώνεται στην κορυφή του στύλου.
Λαμβάνεται αποτύπωμα των άνω και κάτω δοντιών.
Η πορσελάνινη κορώνα τοποθετείται στην κορυφή του κολοβώματος.

Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος, ο στύλος αντικαθιστά τη φυσική ρίζα του δοντιού στη γνάθο, διεγείροντας το οστό της γνάθου και αποτρέποντας την οστική απώλεια.